5 cruciale verbouwingstips van de chef

Zodat jouw verbouwing niet in de soep loopt….

Koken; ik ben er dol op.
Vooral in het weekend.
Op zaterdagochtend mijmer ik alvast over wat er die avond op tafel komt.
Waar heb ik zin in? Komen er vrienden langs? Wat voor lekkers zal ik ze voorschotelen?
Soms pak ik er een kookboek bij voor inspiratie. Maak een overzicht met gerechten en een lijstje voor mijn wekelijkse uitje naar de markt.

Als ’s middags alle boodschappen binnen zijn begint het echte werk.
Wat kan ik nu alvast doen? Wat heeft tijd nodig?
Soepje trekken, vlees marineren, het toetje voorbereiden.
Ook zet ik alvast alle ingrediënten klaar zodat ik ze in het heetst van de strijd direct kan pakken.

Een goede voorbereiding levert zoveel minder stress op! 
Zit iedereen met een wijntje aan tafel, dan begint het pas echt.
Aardappels koken, boter smelten, koken de groenten al? Nu alvast het voorgerecht serveren, dan maak ik zo de puree. Die entrecote bak ik als laatste.

Eigenlijk is koken op en top strategie.
Heb je je zaken niet op orde, doe je dingen op het verkeerde tijdstip, dan loopt je gezellige dinertje compleet in de soep. Met stress, wanhoop én een mislukte dis tot gevolg.

Zo is het ook met verbouwen. Precies zo.
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Zorg dat je je zaken goed op orde hebt. Zodat jij van tevoren precies weet wat er moet gebeuren om van je verbouwing een succes te maken.

En dat is pas les 1.
Wat je nog meer leert van een chef?
Dat lees je hieronder.

Verbouwing in de soep

Het nieuwe huis had eigenlijk al lang hun droomhuis moeten zijn…
De aannemer is weer niet komen opdagen. Het verbouwingsbudget raakt op, met stress tot gevolg. En altijd hoor je ze mompelend zeggen dat de boel dan misschien maar verkocht moet worden. Tenzij ze nog ergens een flinke som geld op de kop kunnen tikken. Met extra zorgen voor de toekomst.
Kortom; de verbouwing is compleet in de soep gelopen.

keuken_proef

Wat gaat er zo vaak mis?

De ultieme reden voor een rampzalige verbouwing is ondoordacht en zonder plan aan de slag gaan.
Zonder ontwerp bijvoorbeeld, weet je niet welke acties er nodig zijn om van je huis jouw droom te maken . Kan je vervolgens geen planning maken. Weet je niet wie je in moet schakelen. Heb je geen zicht op de kosten. En is het onmogelijk om je verbouwing in goede banen te leiden.
Met veel stress en een dramatische verbouwing tot gevolg.

Voorkom dit!

Verbouwen; het is net koken.
Zie je verbouwing als een grote kookpartij. Waarbij jij de chef-kok bent.
Leer van de chef hoe jij het mooiste gerecht op tafel krijgt!

1. Een goede kok weet precies wat hij wil

Een chef wil het eten exact op het bord krijgen zoals hij het in zijn hoofd heeft.
Hij probeert, hij proeft … Maar weet dat er nog wel wat voor nodig is om die heerlijke maaltijd op tafel te krijgen. Het recept ligt klaar. Nu de bereiding nog…

Zo is het ook met verbouwen. Weet precies wat je wil.
Zet vervolgens je wensen om in een ontwerp. Neem de tijd om op papier uit te vinden welke ingrepen het beste resultaat opleveren. Zodat je de juiste keuzes maakt.
Op basis van een ontwerp kan je de juiste vaklui benaderen. En kunnen zij een gerichte offerte uitbrengen. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2. De chef houdt zich aan een budget

Om als restaurant rond te komen heeft de chef een budget.
Daarvan doet hij zijn inkopen.
Buiten het seizoen zijn sommige producten wat duurder. Dus zoekt hij naar alternatieven. Door zijn geld creatief in te zetten weet hij steeds weer iets lekkers op tafel te toveren. En vindt daardoor heerlijke nieuwe combinaties!

Door van tevoren je budget helder te hebben kan je ook tijdens je verbouwing sturen op de kosten.
Je hebt overzicht wat je wel en niet kan realiseren. Een overzicht van de kosten maak je eerst op basis van kengetallen en werk je later uit aan de hand van offertes.
Bij een verbouwing is het altijd raadzaam om 10 tot 15% te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Je weet namelijk nooit wat er tevoorschijn komt achter de gipsplaten of onder de vloer….

3. De chef heeft een strategie

Voordat er gekookt weet een chef precies wat er voor nodig is om het gerecht te bereiden.
Hij maakt een planning zodat iedereen in de keuken weet welke acties er nodig zijn om binnen de tijd het gerecht bij de tevreden gast op tafel te toveren. Sommige zaken (Bijvoorbeeld het trekken van bouillon) kosten veel tijd. Andere acties kunnen tussendoor.
Des te beter de voorbereidingen, des te soepeler verloopt het bereidingsproces.

Voordat je start met verbouwen is het noodzakelijk een planning te maken.

Alle acties neem je op in de planning. Het ‘kritieke pad’ in zo’n planning wordt gevormd door de meest invloedrijke acties. Bijvoorbeeld het storten van een betonvloer. De droogtijd van de vloer zorgt ervoor dat veel andere activiteiten (het leggen van een vloer, het plaatsen van de keuken) hiervan afhankelijk zijn.

4. Een chef heeft in zijn keuken de juiste mensen

Omdat de chef niet alles alleen kan heeft hij anderen nodig in zijn keuken.
Deze hulp zet hij in waar nodig.
Iedereen heeft een duidelijke taak.
De een hakt de uien,  de ander zorgt er voor dat het vlees op de juiste manier gebakken wordt. De opmaak van de borden neemt hij voor eigen rekening.
Samen bereik je het beste resultaat.

Tijdens je verbouwing werkt het net zo. Je kan niet alles zelf.
Schakel experts in voor klussen als elektra en loodgieterswerk.
Sowieso is het raadzaam om vakmensen in te schakelen.
De afgeleverde kwaliteit is beter. En de klus verloopt sneller.
(Persoonlijk zou ik nooit een huis kopen van een doe-het-zelver. Dat is meestal garantie voor ellende)

5. Een goede chef organiseert zijn keuken

In de keuken van een goede chef is alles helder gestructureerd.
Ieder weet zijn plaats en weet wat er van hem verwacht wordt.
De chef houdt in de gaten of alles volgens plan verloopt. En stuurt bij waar nodig.
Zodat het gerecht op de beste wijze de keuken verlaat. Zo aantrekkelijk en lekker mogelijk. Met een top-maal als resultaat!

Zie je zelf als leider van je verbouwing.
Jij bent per definitie verantwoordelijk. Jij bent de financier.
Ook al ziet een aannemer dat misschien liever niet.
De mensen op de bouwvloer zijn tijdens je verbouwing door jou ingehuurd.
Aan jou de taak om de touwtjes in handen te houden.
En vergeet vooral niet: Kritische vragen mogen gesteld worden en de planning moet overlegd worden.
Zo voorkom je dat je verbouwing uit de hand loopt!

Kortom…

Leid jouw verbouwing als een echte chef-kok.
Houd de touwtjes in handen tijdens je verbouwing. Laat niets je overkomen.
En probeer altijd drie stappen vooruit te lopen op de rest. Zodat je het overzicht houdt.
Want na het verbouwingstraject zit jij ook nog eens als enige gast aan tafel.
Met als klap op de vuurpijl; jij krijgt na afloop de rekening gepresenteerd.
Des te belangrijker dat alles op rolletjes loopt en precies jouw wensen worden uitgevoerd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s