Je huis verkopen of verbouwen; in 4 stappen de juiste keuze!

tekoopWat moet je? Je huis verbouwen. Of toch verhuizen naar een nieuwe stek? Je wijfelt.
Je huis is inmiddels écht te klein geworden. En eigenlijk ben je inmiddels ook wel uitgekeken op je interieur. Dus ben je toe aan een frisse start in een nieuw huis. Alhoewel…
De kinderen hebben het hier echt fijn. De buren zou je voor geen goud missen. En de locatie is erg ideaal. Wil je wel verhuizen nu de tuin eindelijk een beetje op orde is? En ja, de huizen in de buurt staan lang te koop. Is dat het risico wel waard…. Misschien dan toch uitbouwen?

Je komt er niet uit. Wat moet je doen?

Je bent niet de enige

Veel gezinnen kampen met deze twijfel. En nóg langer twijfelen maakt het er niet makkelijker op. Bovendien, verder ronddobberen in een huis dat je niet bevalt is echt zonde. Je ontneemt jezelf daarmee heel veel woonplezier!
Daarom; tijd dat er wat gebeurt!

De enige manier om niet nog langer aan te hikken tegen deze keuze is actie ondernemen. Des te sneller heb je zo wél een lekkere woonstek. En kan je je weer helemaal ontspannen.
Maak voor jezelf goed inzichtelijk wat jouw wensen zijn. Wat vervolgens de mogelijkheden zijn. Om daarna een goed onderbouwde keuze te maken.

De 3 stappen naar de juiste beslissing

De volgende 3 stappen zullen je meer inzicht geven in wat jij wil.
Vind antwoord op de volgende 4 vragen:

1. Wat is je budget?

De eerste stap is inzicht te krijgen in je budget. Een hypotheek, eigen geld, eventuele overwaarde of afschrijving van je huidige huis. En wat kan je, of beter, wil je per maand kwijt zijn aan woonlasten?
Je budget bepaalt in grote mate of je jouw wensen kan realiseren.

2. Wat zijn de wensen en eisen die je aan een woning stelt

Wat zijn jouw woonwensen eigenlijk? Ga er eens goed voor zitten en maak een overzicht. Zonder daarbij voorkeur voor een huis uit te spreken. Zelfs zonder aan je huis te denken. Gewoon puur opschrijven waar jouw ideale huis aan moet voldoen.
– Locatie: Waar staat het huis. Dicht bij de stad of op het platteland. Hoe ziet de buurt eruit? Is hij kindvriendelijk?
– Tuin: Is de tuin klein en beschut of juist groot. Hoe ziet je uitzicht eruit? En heb je een garage?
– Huis: Hoeveel kamers zitten er in het huis. Is er ruimte voor een werkkamer of een extra plek voor de kinderen.

Bespreek al je wensen met je partner, zodat je samen één beeld hebt van jullie toekomstige huis.

3. Voldoet je huidige huis aan de omschrijving van locatie en tuin

De locatie van je huis en de afmeting van de tuin zijn (meestal) niet te veranderen.
Beantwoord je de voorgaande vraag in beide gevallen met  ‘Nee, mijn huidige huis staat niet op de juiste locatie. De tuin is ook niet wat ik wil.’ , dan is de keuze om te verhuizen groot.
Ga eens op Funda zoeken. Toets al je wensen in (dit is makkelijk in te stellen met de zoekopties). Zo zie je snel welke mogelijkheden er wel voor je zijn. Je checkt direct of je budget en je wensen met elkaar in verhouding zijn.

Is je antwoord JA ga dan door naar de volgende stap

4. Wat is er nodig om je huis te transformeren tot jouw droomhuis

Ieder huis is (tot op zekere hoogte) aan te passen aan de wensen van de bewoners. Inventariseer wat de mogelijkheden zijn voor je huidige huis. Op welke manier voldoet je huis wél aan je wensen.
Het gratis werkboek Jouw droomhuis in beeld helpt je daar in een paar stappen doorheen. Je vraagt hem gratis en vrijblijvend hier aan.

Lijkt uitbouwen of opbouwen een goede oplossing, ga dan bij je gemeente langs om na te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van je huis is het aan te raden met een professional te sparren. Spreek bijvoorbeeld een schetsgesprek af met een architect. Zodat je tegen een aannemelijk bedrag direct heel veel meer ideeën hebt. Zonder verplichtingen.
Vraag een aannemer de kosten voor je in te schatten.
Je hebt nu alles in handen om goed te beoordelen of een verbouwing je oplevert wat je wenst.

Zijn er geen mogelijkheden om je huidige huis om te toveren? Dan lijkt verhuizen de beste keuze.
Ga ook dan eens surfen op Funda en bekijk de mogelijkheden.
Of beter, vraag een oriënterend gesprek aan bij een makelaar. Zij kunnen je vaak direct vertellen of jouw wensen en  koopprijs met elkaar in verhouding zijn. En hoe de huizenmarkt voor de verkoop van je huidige huis er uit ziet.

Let op! Verkijk je niet op de kosten van een verhuizing!
Vergeet niet dat de koop van een nieuw huis en de verhuizing altijd meer kosten met zich meebrengen dan je van tevoren denkt.
De aanleg van de tuin, aanpassingen aan badkamer of keuken, een nieuwe vloer, frisse gordijnen en een schilderbeurt. Het lijken kleine klusjes. Maar alles bij elkaar opgeteld lopen de bedragen flink op. Neem deze daarom mee in je budget!

Kortom…

Veel mensen twijfelen of ze moeten verhuizen of hun huis beter kunnen verkopen. Met een effectief stappenplan kom je makkelijker tot een keuze.
Bepaal eerst je budget. Maak voor jezelf goed inzichtelijk wat jouw wensen zijn. Wat vervolgens de mogelijkheden zijn. Om daarna een goed onderbouwde keuze te maken.

PS

Hulp nodig bij het bepalen van jouw woonwensen?
Ik help je om jouw droomhuis makkelijk in beeld te krijgen.
Vraag hier gratis en vrijblijvend het inspirerende werkboek Jouw Droomhuis in Beeld aan

Ook bij een verbouwing zal het werkboek je helpen bij het samenwerken met architect of aannemer. En krijg je samen beter voor ogen wat je wensen nu echt zijn. Het scheelt je veel communicatiestoring en onenigheid. Aanvragen dus!

met randjes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s