5 valkuilen bij het verbouwen van je badkamer

Een nieuwe badkamer. In iedere verbouwing komt het om de hoek kijken.
Maar ook in bestaande woningen. Een badkamer is na verloop van tijd gewoon toe aan wat meer klasse, comfort en een hippe uitstraling. Een nieuwe indeling, denk je al snel. Of je wil je badkamer zelfs een andere, ruimere plek geven. Zodat je er al jouw wensen in kwijt kan.

In jouw ogen lijkt het een eenvoudige klus. Een flinke domper kan het zijn als er bij de verbouwing van je badkamer veel meer komt kijken dan jij dacht.
Met een prijskaartje waar je enorm van schrikt!

5 valkuilen

Begin je zonder nadenken en achtergrondinformatie met het indelen van je badkamer? Het kan voor veel problemen zorgen.
In een badkamer komen veel leidingen samen. Water, afvoer, riool. Leidingen die ergens vandaan komen en ergens naartoe moeten. Een heldere logistiek voor deze leidingen plus een optimale indeling voor de ruimte zelf zorgen voor het beste resultaat.

1. Leidingverloop
In een badkamer komen veel leidingen samen. De logistiek daarvan vergt nadere studie.
Met name riool en afvoer zijn pijnpunten bij het plaatsen en indelen van een badkamer. Vooral op een verdieping. Op de begane grond is er in de vloer en de kruipruimte vaak voldoende ruimte om leidingen weg te werken.

In nieuwbouwwoningen worden badkamers, toiletten en keukens (de zogenaamde ‘natte groepen’) vaak boven elkaar geplaatst. En niet zomaar! Dit om het leidingverloop zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken. Houd dit ook in gedachten bij je verbouwing. Rioolbuizen en leidingen voor de badkamer boven wil je liever niet dwars door de onderliggende woonkamer heen hebben.

De beste plek voor een nieuwe badkamer is de plaats van de oude badkamer. De aan- en afvoer van leidingen, afvoer en riool zijn daar al aanwezig. Wil je je badkamer een andere plek geven kies dan bij voorkeur een plaats waar waterleidingen en rioolaansluitingen in de buurt zijn.

2. Toilet
standleidingDe plaats van een toilet is van groot belang voor de indeling van je badkamer.
Een toilet is aangesloten op een riool. De hoofdbuis van het riool loopt onder de begane grond vloer. Vaak steekt er een verticale standleiding vanaf deze ondergrondse hoofdbuis dwars door de verdiepingen heen, met een ontluchtingspijp op het dak. Dit om verstopping te voorkomen.
Toiletten op de verdiepingen zijn vaak aangesloten op zo’n standleiding. En zijn in de directe omgeving van deze standleiding geplaatst om verstopping tegen te gaan.  De plaats van het toilet is daarom erg belangrijk. En in veel gevallen leidend.

Het is mogelijk een nieuwe afvoer van boven naar de rioolpijp beneden te trekken. Besef dan wel dat je daarvoor ruimte moet maken in de ondergelegen verdiepingen.

3. Douche
Het afvalwater van de douche moet afgevoerd worden. Dit heeft consequenties voor de vloer.
De afvoerleiding loopt van het doucheputje naar het riool. De afvoer van je douche heeft ruimte nodig onder de vloer. De afvoerleiding wordt onder een flauwe hoek geplaatst. Maar ook een chiffon, de zwanenhals onder je doucheputje, heeft hoogte nodig. Met een verhoogde douchecabine heb je wat extra ruimte voor een chiffon.

douche

In een inloopdouche, waar de vloer van de badkamer doorloopt in de douchevloer, heb je die ruimte niet. De chiffon moet opgenomen worden in de vloer.
In de bestaande vloer is hier meestal geen ruimte voor. Een oplossing is dan om de vloer (volledig) te voorzien van een verhoogde betonvloer. Wil je dit niet, dan moeten er aanpassingen gedaan worden in de vloerconstructie.

4. Bad
Wil je een bad plaatsen in je badkamer? Houd dan rekening met de constructie van de vloer.
Een bad vol water heeft een enorm gewicht. Een standaard  vloer is hier niet op berekend. Er zullen aanpassingen moeten komen in de vloerconstructie om het bad te kunnen dragen.

bad

5. Ventilatie
Er ontstaat veel vocht in een badruimte. Ventilatie van een badkamer is daarom erg belangrijk.
Als deze niet op een goede manier wordt afgevoerd ontstaan er schimmels en vochtproblemen. Met name in inpandige badkamers die geen ramen hebben die open kunnen.

Zorg voor een goede mechanische ventilatie. Met een motortje wordt de vochtige lucht afgevoerd. Naar bijvoorbeeld een pijpje op het dak of een rooster in de gevel.

Tips

  • Plaats een badkamer altijd in de buurt van de slaapkamers.

Soms zie je in oude huizen dat de badkamer op de begane grond zit. Vaak direct achter de keuken. Veel mensen overwegen dit maar zo te laten. Het lijkt zoveel gedoe om alles naar boven te verplaatsen. Maar doe dit altijd!
Het is echt niet meer van deze tijd om iedere morgen tegen wil en dank de expeditie naar beneden, door je keuken, naar je badkamer te moeten ondernemen om eindelijk onder de douche te kunnen stappen. Bovendien komt het de waarde van je huis niet ten goede als je er voor kiest alles bij het oude te laten.

  • Een extra badkamer geeft meerwaarde aan je huis.

Heb je bijvoorbeeld slaapkamers op meerdere verdiepingen? Bekijk dan eens of je een extra simpele badkamer kwijt kan.

  • Ook toilet, keuken en de wasmachinekast zijn ruimtes waar veel leidingen samenkomen.

In dit artikel wordt alleen gesproken over badkamers. Maar ook voor bovengenoemde ruimtes geldt dat je goed rekening moet houden met leidingverloop.

Kortom

Maak een goed onderbouwd plan voor je start met het verbouwen of verplaatsen van je badkamer.
In een badkamer komen veel leidingen en afvoeren samen. Bovendien bevinden veel badkamers zich op een verdieping. Constructieproblemen of onmogelijke plaatsen van afvoer of riool kan je beter voorkomen.

P.S.

Wil je tweewekelijks mijn verbouwingstips GRATIS in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Als bonus ontvang je het werkboek Jouw droomhuis in beeld, waarmee je direct de basis kan leggen voor jouw ideale verbouwing.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

Groet!

handtekening_Lisette

Advertenties

2 thoughts on “5 valkuilen bij het verbouwen van je badkamer

  1. Goede opsomming, Lisette. Alleen die chiffon, ik zou niet graag een stuk dunne stof onder mijn doucheputje leggen! Een zwanenhals heet een sifon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s