Tik tik een muurtje – voor een lekker ruim huis

Je hebt een droom. Zo’n fijne open eetkeuken.
Een grote tafel waar Jan en Alleman aanschuift. Terwijl jij, al kletsend, de heerlijkste happen op diezelfde tafel tovert. Wijntje erbij…
Maar ai. Plotseling schrik je op vanachter het fornuis. Je hoort geroezemoes en gelach uit de woonkamer. Terwijl je vrienden lol hebben aan tafel sta jij eenzaam en alleen in de keuken.
Als je toch die muur eens een tikje kon geven…

Een muurtje wegtikken; zo doe je dat

Een muur verwijderen in huis. Het levert vaak enorm veel ruimte op. Aan de slag dus!

1. Zoek uit of een muur dragend is.
Vraag een aannemer of constructeur langs te komen om te beoordelen of een muur dragend is of niet. Is de muur niet dragend, dan is het verwijderen een kleine ingreep.

Het verwijderen van een dragende muur heeft meer voeten in aarde.
Een dragende muur ondersteunt de vloer erboven. Of het dak. Als je de muur zomaar verwijdert zakt de bovenliggende vloer naar beneden. En dat is geen goed idee.

Een dragende muur is te vervangen door een dragende balk. Een stalen balk wordt geplaatst direct onder de bovenliggende vloer, in het plafond. En steunt op de muurdelen die zijn blijven staan. Of op een nieuwe constructie.  De aannemer plaatst de balk nadat een constructeur heeft berekend hoe hoog de nieuwe constructiebalk moet worden.

2. Bepaal het beeld dat je wil bereiken
Het meest ruimtelijke effect krijg je als de muuropening zo groot mogelijk is
.
– Dat bereik je door de stalen dakbalk zo veel mogelijk weg te werken in het plafond.
– En de resterende muurdelen waarop de dragende balk ligt zo klein mogelijk te houden. Of te vervangen door een andere steun. Bijvoorbeeld een stalen kolom.
– Zorg er voor dat de vloeren in één vlak doorlopen. Het kan zijn dat een hoogteverschil een ellendige struikelplek wordt. Laat hier van tevoren goed naar kijken.
Voor de aannemer een lastigere klus. Maar voor jou een mooier beeld.

valkuilen_muur_weg

Want met eenzelfde ingreep kan je ook dit beeld bereiken:

tik_een_muurtje

3. Aan de slag
Vraag een betrouwbare aannemer om de klus te klaren.
Hij weet precies de wegen te bewandelen om zonder risico jouw muur te verwijderen.

Zo herken je een dragende muur

Soms is het handig om van tevoren te kunnen inschatten of een muur dragend is. Zo herken je hem:

Op oude tekeningen zijn deze muren vaak dikker aangegeven. Meestal zijn ze dikker dan 7 centimeter.

Dragende muren lopen vaak over meerdere verdiepingen. Bijvoorbeeld vanaf de vloer helemaal tot aan het dak. Ze staan op dezelfde plaats. En zijn op alle verdiepingen vrijwel gelijk.

Dak- of vloerbalken (of vloerdelen) lopen meestal over de kortste lengte van het huis. Dragende muren ondersteunen deze balken. En worden meestal, naast de dragende gevels of woningscheidende wanden, op minstens één extra plaats ondersteund.
– Bij rijtjeshuizen kan je er bijna altijd van uit gaan dat een tussenmuur die dwars op de gevel staan, bijvoorbeeld tussen hal en woonruimte of keuken en woonkamer, een dragende muur is.

Niet-dragende muren zijn minder dik (niet dikker dan 7 cm.) En/of gebouwd in ander materiaal. Bijvoorbeeld gips of cellenbeton.

Maar nogmaals; er zijn, vooral in oude huizen, vaak uitzonderingen te vinden. Als je geen specialist bent, schakel dan altijd een vakman in om te beoordelen of een muur dragend is.

Kortom

Het verwijderen van een muur levert veel ruimte op in je huis. En veel gezelligheid! Haal er een aannemer bij om te bekijken of en hoe je dit voor elkaar kan krijgen. Zorg er voor, met bovenstaande tips, dat het effect zo optimaal mogelijk wordt.

P.S.
Heb je plannen om te verbouwen? Maar heb je nog geen helder beeld waar jouw huis aan moet voldoen?
Ik help je om makkelijker je droom te realiseren met het GRATIS werkboek Jouw droomhuis in beeld. In een paar eenvoudige stappen leg je de basis voor je verbouwing. Vraag hem hier direct aan!

met randjes

Meer weten over deze DIY workshop? Klik dan hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s