7 tips voor lucratief verbouwen met een architect

Je wil graag verbouwen. Al tijden loop je met verschillende ideeën rond, maar het echte kwartje wil niet vallen. Wat nou als….? Het ontbreekt je aan inzicht. Hoe haal je nu het beste uit je verbouwing? Is het de investering wel waard? Kan het ook anders?

Hulp vragen aan een architect stel je uit. Want een architect is veel te duur. Een aannemer inschakelen dus. ‘Ach mevrouwtje, dan doen we gewoon zo en zo en dan heeft u een geweldige uitbouw….’. Om vervolgens te eindigen met een onhandige ruimte die je zicht blokkeert, je huis donker maakt. En je woonruimte is er niet ruimer op geworden. Ai, daar gaat je investering. Als je dat van tevoren had geweten….

Waarom samenwerken met een architect?

frame_architectHet is raadzaam het ontwerp voor je verbouwing te laten maken door een architect. De juiste architect vormt op een slimme manier jouw wensen om naar een op je lijf geschreven ontwerp. Met zijn (of haar) kennis zal hij je verschillende mogelijkheden laten zien waar jij nog niet eerder aan had gedacht.
Een goede architect kan je tijdens het proces juist op goedkopere, efficiënte verbouwingsideeën brengen.
Toch wordt er vaak gesuggereerd dat architecten duur zijn.Waarbij niet wordt meegerekend wat een architect je op een totale verbouwing oplevert.
Je huis krijgt meerwaarde door evenwichtige en goed doordachte ingrepen. Jouw thuis wordt veel aantrekkelijker. En zit je als gegoten. Een maatpak, precies zoals jij het wil!
Als jij van tevoren precies aangeeft wat je budget is zal je architect ervoor zorgen dat het binnen dat bedrag te realiseren is.

7 tips voor een vruchtbare samenwerking

1. Kies een architect die bij je past.
Bekijk eerst eens wat websites en projecten van architecten. Vraag aan vrienden en bekenden naar hun ervaringen. Vraag om een oriënterend gesprek. En zorg dat je een goed gevoel bij hebt bij een architect. Hij wordt namelijk de vertaler van jouw wensen.

2. Kies vervolgens een architect die het leuk vindt jouw woning te ontwerpen.
Die enthousiast is. En gespecialiseerd is in deze richting. Architecten die zich focussen op grote nieuwbouwcomplexen staan op een andere manier in hun vak.

3. Heb goed voor ogen waarbij je hulp nodig hebt van een architect.
Als je precies aangeeft waar je tekort schiet en waar jij hulp bij nodig hebt weet een architect precies wat er van hem verwacht wordt. Leg dit vast voordat je van start gaat.

4. Spreek een duidelijk bedrag af.
En weet van tevoren wat je daarvoor krijgt. Zo sta je niet voor verrassingen achteraf.

5. Heb van tevoren heel helder voor ogen wat jij wil met je huis.
Stel jezelf een aantal vragen. Hoe leef ik? Wat is belangrijk voor mij in huis? Welke ruimten moeten een plek krijgen? Welke sfeer spreekt me aan?
Het bespaart je heel veel tijd (en dus geld) in het ontwerptraject om jouw heldere beeldverhaal aan een architect te overhandigen. Hij ziet direct wat jij wil en kan doelgericht aan de slag.
Mijn gratis werkboek Jouw droomhuis in beeld helpt je om in een aantal oefeningen een helder beeld te krijgen van jouw ideale huis.Vraag hem direct aan! Het zal je écht verder helpen.

6. Vraag om inzicht.
Een ontwerpproces is een aaneenschakeling van het maken van keuzes. Erg lastig, want er kan zoveel! Er komt veel op je af en het is soms lastig een beeld te vormen van iets wat er nog niet is. Ga stap voor stap het traject door en probeer niet iedere beslissing uit te stellen of terug te draaien. Als je twijfelt over bepaalde oplossingen, vraag je architect dan om uitleg of tekeningen die meer inzicht geven. Zo weet je precies waar jij voor kiest.

7. Zorg ervoor dat er één aanspreekpunt binnen het gezin is.
Er is niets zo verwarrend voor een architect om uit verschillende monden andere opdrachten te krijgen. Zorg daarom dat je voor een overleg of gesprek samen achter je keuzes staat. En dat er één persoon is die de communicatie onderhoudt. Pas op dat jullie conflicten omtrent een verbouwing niet het probleem worden van architect, of later, de aannemer. Dat zorgt voor veel irritaties. Extra tijd. En dus extra kosten.

Toch maar niet?

Een aannemer is gespecialiseerd in zo goed mogelijk bouwen. Niet in het bedenken van mooie ontwerpen waarin jouw woonwensen een plek krijgen.
Kies je er toch voor direct aan de slag te gaan met een aannemer?
Maak van tevoren zelf een ontwerp voor de nieuwe indeling van je huis. Werk heel goed uit wat en hoe je alles wil hebben. Tot in de details. Is het niet vastgelegd, dan wordt het niet gebouwd. Of anders dan jij zou willen. Dat kan voor onduidelijkheden en onaangename verrassingen zorgen.
Realiseer je dit: je krijgt tijdens een verbouwing een stortvloed aan vragen over je heen. Heb je geen duidelijk doel voor ogen, dan kom je daardoor geheid in de stress.
Maak daarom een degelijk, goed uitgewerkt verbouwingsplan voordat de eerste hamer het huis in komt. Elektra en afvoer bijvoorbeeld worden aangelegd voordat de keuken wordt geplaatst. Een stopcontact extra of toch je spoelbak op een andere plaats; het kan te laat zijn, waardoor je woning uiteindelijk niet aan je wensen voldoet. Of je verbouwing, door extra aanpassingen, meer kost dan je van tevoren had gedacht.

Kortom

Verbouwen met een architect kan je veel winst opleveren. De kosten voor een architect betalen zichzelf terug in een efficiëntere verbouwing en een mooi resultaat. Mits je van tevoren zelf jouw wensen goed op een rij hebt.
Je woonwensen en je budget zijn de twee belangrijkste uitgangspunten voor een succesvolle verbouwing. Een architect zet dit om in een mooi ontwerp; de basis voor je verbouwing.
Kies je ervoor niet samen te werken met een architect? Zorg dan dat je zelf een goed uitgewerkt verbouwingsplan maakt. Zodat je teleurstelling en tegenvallende kosten tegengaat.

P.s. Wat is jouw ervaring? Ik zie graag je reactie in het reactieveld hieronder.

handtekening_Lisette

Advertenties

2 thoughts on “7 tips voor lucratief verbouwen met een architect

  1. Ik ben het eens met je artikel, een goede architect kan zeker teleurstelling tegengaan.
    Wij hebben zelf gewoon gewerkt met een aannemer, en dat is ook perfect verlopen, dus dit hoeft niet altijd negatief te zijn. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s