Houd je huis luchtig! 5 do’s voor meer ruimte

Ai! Heb je een huis gekocht, of net verbouwd. Je woonkamer lijkt zo groot. Valt dat even tegen als je je je nieuwe hoekbank een plaatsje wil geven. Het past net. Maar dit beeld benadert niet de ruime woonkamer die je voor ogen had.
Jammer. Je bent zo teleurgesteld! Je investering lijkt zo weggegooid geld.

Herken je dit beeld?

woonkamer_druk

Jij kan dit voorkomen!

Maak voor je gaat verbouwen een goede plattegrond van de inrichting van de kamers.
Teken daarin alle meubels die je wil houden. Zodat je precies ziet of en hoe je jouw meubels een goede plek kan geven.

De maat van de meubels en de afmeting van de ruimte moeten met elkaar in verhouding zijn.
Te grote meubels in een te kleine ruimte zorgen voor een opgepropt effect. Andersom geldt dit ook: kleine meubels in een te grote ruimte verdwalen.

Bedenk, voor je op zoek gaat naar nieuwe meubels, heel goed wat wel en wat niet past.  Niet alles wat jij leuk vindt past in je huis.
En laat je niet zomaar verleiden! In een meubelzaak zijn de ruimtes groter. En tonen meubels heel anders dan in jouw huis.
Ga daarom altijd op pad met een meetlint op zak. Plus een plattegrond van de ruimte waarvoor je een geschikt meubelstuk zoekt.
Bijkomend voordeel; in de winkel kunnen ze je zo veel beter adviseren.

5 do’s  voor een luchtig huis

1. Zorg voor rust
In materiaalgebruik, in kleurgebruik, in meubels.
Lichte kleuren en een rustig kleurgebruik hebben een ruimtelijk effect.  Kies voor minder contrast in de basis. In je aankleding kan je later kleuraccenten aanbrengen. Een rustig beeld geeft een ruimtelijker gevoel.
Dat betekent niet dat dit resulteert in ongezelligheid. Cluster je gezelligheid. Hebbedingetjes, aankleding; je wil je er natuurlijk mee omringen. Maar her en der verspreid tonen hebbedingetjes al snel als rommel. En rommel komt ruimtelijkheid niet ten goede!

2. Hou het opgeruimd
Een opgeruimd huis voelt ruimer. Voldoende bergruimte is daarom een must. Zorg daar voor. Kies voor grotere elementen. Het toont veel rustiger dan een ratjetoe aan losse kasten.
Zonde van je ruimte? Ga slim met je ruimte om. Kies voor bergruimte die niet opvalt, zoals  inbouwkasten, kastenwanden of een bergruimte in een onopvallende hoek. (Lees hier meer over in het artikel ‘Hé ruim die troep nou eens op!..’)

3. Voeten van de vloer
Kies voor luchtige meubels. Niet te pompeus en massief. En houd ze optisch van de vloer. Zodat je er onderdoor kan kijken.
De eikenhouten kast komt letterlijk op je af en laat je ruimte klein aanvoelen. Een zwevend dressoir oogt minder massief.

Kasten

Een strakke bank met slanke pootjes is minder aanwezig dan een massieve bank in een donkere kleur.

banken

4. Blijf uit de hoek
Houd de hoeken vrij. Prop ze niet vol. Ook al denk je dat je alle ruimte moet benutten. Houd afstand. Laat de hoeken zien. Hierdoor lijkt de ruimte optisch groter.

5. Plaats je meubels van de muur
Plak je meubels niet tegen de muren aan. Houd ook hier afstand. Zo houd je de inrichting luchtig. Dit geldt ook voor afzonderlijke meubels; zet ze nooit tegen elkaar aan!

Halen we nog even de volgepropte woonkamer voor ons. Dezelfde ruimte is nu ingericht volgens de do’s. Een luchtigere inrichting laat de woonkamer veel meer tot zijn recht komen.

voor_na_woonkamer

Kortom…

Bezin voor je start met verbouwen. En voor je een meubelzaak binnenstapt. Bedenk goed welk beeld je wil bereiken met je inrichting. Maar ga ook na wat er past in je huis. Houd je inrichting ruim. Zorg ervoor dat de afmeting van de meubels en de ruimte met elkaar in evenwicht zijn. En pas de tips toe.
Een ruimtelijk huis voelt ontspannen. En geeft je lucht!

p.s. Heb jij hem al?
Het inspirerende GRATIS werkboek Jouw droomhuis in beeld? Bestel hem direct door hier je naam en emailadres in te vullen. Je ontvangt de link in je mailbox om hem direct te downloaden.

In deze gratis DIY workshop krijg je in 3 inspirerende oefeningen zonder moeite al jouw woonwensen in beeld.
Klik hier voor meer informatie!

met randjes

Veel plezier!

Lisette

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s