Help mijn man is klusser! en 5 andere valkuilen bij verbouwen

Veel mensen zijn zich er niet bewust van wat er mis kan gaan tijdens een verbouwing. Of ze zijn niet realistisch. Ze denken te makkelijk over een bouwproject. Je niet goed voorbereiden op een verbouwing kan je in grote problemen brengen. Deze problemen kunnen je in financiële moeilijkheden brengen. Met enorme stress tot gevolg.

Vermijd daarom deze valkuilen! Als je je goed bewust bent van wat er mis kan gaan, ben je al een heel eind. Bereid je goed voor zodat je makkelijker op problemen kan anticiperen. Zo voorkom je veel ellende.

valkuil

De 6 grootste valkuilen voor het verbouwen van je huis:

1. Je bent onrealistisch over je eigen kunnen
Vermijd het Help-mijn-man-is-klusser-syndroom. Denk voor je met een verbouwing start goed na over je eigen kunnen. Niet alles is zo makkelijk als het lijkt. Specialisten zijn een toegevoegde waarde. De kwaliteit is hoger en het kost je veel minder tijd en irritatie.
Tijdens het klussen zelf gaat het nogal eens mis. Een wandje stuken lijkt zo simpel. Uren sta je te zwoegen op die ene vierkante meter. Het resultaat is belabberd. Hobbels en bobbels, geen hoek is strak. Na dagenlang ploeteren bel je toch die stukadoor die voor niet al te veel geld de klus wel wil klaren. En hop, na een dag is je zolder een plaatje! Je had jezelf heel wat tijd en geld kunnen besparen!
Een architect inschakelen kan eveneens erg rendabel zijn. Hij ziet de mogelijkheden van een woning en weet er een gebruiksvriendelijk en passend ontwerp voor te maken. Je ziet maar al te vaak hoe een aangeplakte serre geen eenheid vormt met de rest van een woning. Of dat een flinke investering in een  aanbouw een gebruiksonvriendelijk huis oplevert. Een goed ontwerp betaalt zichzelf terug in de waarde van je woning.

2. Je plannen zijn te groot voor je budget
Veel verbouwers maken een te krappe begroting. Verbouwen kost flink wat geld. Zet je geld verstandig in. Maak van tevoren een kostenraming. En overleg deze eens met ervaringsdeskundigen. Misschien heb je iets over het hoofd gezien. Reserveer een flink bedrag voor onvoorziene kosten. 15% van je budget is heel reëel. Vooral tijdens een verbouwing kom je nog wel eens wat tegenvallers tegen. Zo kom je niet in de financiële problemen en kan je verbouwing gewoon doorgaan.

3. Je hebt geen ontwerp
Het is niet te doen om een verbouwing succesvol te laten verlopen zonder een duidelijk ontwerp. Zomaar aan de slag gaan en wel zien waar het schip strandt is geen goed idee. Voor je het weet ben je drie keer met dezelfde klus bezig omdat je je plannen steeds weer aanpast. Maar ook in de samenwerking met andere partijen moet je als opdrachtgever je doel helder voor ogen hebben. Het wordt anders lastig anderen aan te sturen.

4. Je hebt geen planning
Een goede planning is de leidraad voor je verbouwing. Deel alle klussen die bij de verbouwing komen kijken op. Sorteer de werkzaamheden op volgorde en hang aan iedere stap een geschatte tijd. Werk tijdens de verbouwing je planning voortdurend bij. Zo houd je overzicht en weet je hoeveel tijd je nog nodig hebt om de klus te klaren. Ook bij samenwerking met een aannemer houd je zo de touwtjes in handen.
Helaas verloopt meestal niet alles zoals je van tevoren had bedacht. Vooral bij een verbouwing kom je vaak dingen tegen waarop je niet had gerekend. Houd daar dan ook rekening mee in je planning. Reserveer extra tijd voor onvoorziene klussen.

5. Je bent afhankelijk van je familie en vrienden
Vrienden; je kan niet zonder. Ook tijdens een verbouwing zijn ze onmisbaar. Maar ga er niet vanuit dat ze je helpen met je verbouwing. Iedereen heeft zijn eigen plannen in een vrij weekend. En als jij op zaterdag om 7 uur je wekker zet om flink je handen uit de mouwen te steken, draaien zij zich nog even om. Het is tenslotte weekend. Een teleurstelling als ze pas rond 11 uur verschijnen. En ook nog een kop koffie wensen om eens lekker wakker te worden. Help, je planning valt nu al in duigen!

6. Je woont op de bouwplaats
Wonen en klussen in dezelfde ruimte gaan niet goed samen. Stof, rondzwervend gereedschap en onveilige constructies dragen niet bij tot een optimaal woongenot. Maak hiervoor een plan. Zorg voor een goede logistiek. In de ruimte waar je woont wordt niet geklust. Of nog beter: zoek een ander (tijdelijk) onderkomen.
En weet: Je kan pas echt goed ontspannen na een dag hard werken als je niet omringd wordt door alle klussen die nog af moeten.

Kortom, voor je start met verbouwen is het een must je te realiseren dat er een aantal valkuilen zijn. Door je bewust te zijn van deze valkuilen kan je er van tevoren rekening mee houden. Tijdens de verbouwing is het makkelijker om op problemen in te spelen als ze zich voordoen. Zo voorkom je stress tijdens een verbouwing.  Je bent zo al een hele stap verder om je verbouwing met succes af te ronden. Hou het leuk en haal het beste uit je verbouwing!

* p.s. Zet direct de eerste stap!
Ga aan de slag met het inspirerende werkboek Jouw droomhuis in beeld.
Ontvang hem GRATIS door je hier aan te melden

inschrijfform

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s