Meer ruimte zonder aanbouw

Te weinig ruimte in je keuken of woonkamer?

Loop jij er ook tegenaan. Je gezinssituatie wijzigt of je kinderen worden groter. Je leefruimte staat op exploderen. En jouw geduld ook. Kortom, je hebt grote behoefte aan meer woonoppervlak.

Kijk eerst eens of er ruimte in aangrenzende vertrekken is die je bij je woonvertrek kan betrekken.
De oplossing ligt niet altijd in een uitbouw. Hal, bijkeuken, berging of garage. Allemaal potentiële mogelijkheden om je ruimte te vergroten. Als deze ruimten aan je woonkamer of keuken grenzen, bekijk dan eens de opties. De kans bestaat dat ze helemaal of gedeeltelijk de extra ruimte opleveren die jij wenst.

Op een plattegrond van je woning is deze verborgen ruimte vaak makkelijker te ontdekken.
Kijk met een frisse blik naar de opzet van de plattegrond. Laat je huidige inrichting even helemaal los. Schuif vrij met wanden en mogelijkheden. Probeer je niet te beperken.

Een eenvoudige oplossing komt vaak via een omweg.  Door te puzzelen lijkt de oplossing soms ver weg. Laat de plattegrond dan even rusten. Puzzel later door.

Let op de beperkende factoren.
Bijvoorbeeld de dragende muren in je woning. Deze muren zijn in de meeste gevallen gedeeltelijk te vervangen door een stalen balk in het plafond. Overleg dit met een constructeur.
Het verplaatsen van een trap is vaak beter te vermijden. Vooral omdat dit grote gevolgen voor de verdieping erboven heeft.
Maar ook het verplaatsen van een toilet kan problematisch zijn. Met name gezien de aansluiting op het riool. En het mogelijke leidingverloop naar bovenliggende verdiepingen.
Sluit het desondanks nooit uit. Ook dergelijke ingrepen kunnen een zee van ruimte opleveren.

Een voorbeeld uit de praktijk

Ook de bewoners van een woning in Utrecht kampten met ruimtegebrek. In de keuken was er niet voldoende ruimte voor een lekkere eettafel. Een aparte speelplek voor de kinderen ontbrak in huis. Daarentegen was er een enorme centrale hal, die woonkamer en keuken scheidde. Een duidelijke functie had de hal niet.

Met een relatief kleine verbouwing is een zee van ruimte ontstaan.
Een groot deel van de hal is bij de keuken getrokken. Het bestaande keukenblok is verplaatst. Evenals het toilet.
Het resultaat is een ruime woonkeuken. Met een afgescheiden speelhoek voor de kinderen. De woonkamer is nu het domein van de ouders. Speelgoed is vervangen door een leeshoek.

plattegrond oude situatie
plattegrond oude situatie
Utrecht  na verbouwen
Utrecht na verbouwen

Kortom…

Er is niet altijd uitbreiding van je woning nodig om die extra vierkante meters te realiseren.
Met een kleinschaligere verbouwing kan je hetzelfde resultaat bereiken. Het is zeer de moeite waard de mogelijkheden te bekijken. Je benut het oppervlak van je woning optimaal. Zo bespaar je de kosten van een uitbouw. En hoef je niet een deel van je tuin in te leveren.

Schets hergebruik keuken
Schets hergebruik keuken
Schets woonkamer
Schets woonkamer
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s